Fabels & Feiten zonnebrand producten

smeren!!

De zon heeft veel positieve effecten op ons. Warmte, licht en UV-straling doen ons goed. We weten ook allemaal dat het negatieve aspecten heeft, zoals huidveroudering en huidkanker. Super belangrijk dus om je goed in te smeren buiten. Maar wat is goed en hoe vaak moet ik dit doen dan? En kan ik dat flesje zonnebrand van 2 jaar geleden eigenlijk nog wel gebruiken? Dit waren voor mij allemaal vragen waarvan ik dacht de antwoorden te weten , maar toch niet helemaal klopte. Daarom heb ik voor jullie het een en ander even uitgezocht (alle info die ik heb gelezen komt van niet commerciële bronnen!)

UV-A en UV-B

Ik had er nog nooit zo op gelet, maar niet alle zonneproducten beschermen tegen UV-A (veroudering van de huid). Wel beschermen alle zonneproducten je tegen UV-B (verbranden). Kijk dus op je verpakking of de product ook beschermt tegen het verouderen van de oud door zonnestralen.

De hoogte van de factor (SPF Sun Protection Factor) bepaalt hoe lang je beschermt bent tegen de zon. Hoe hoger de factor, hoe langer de zonnebrand beschermt tegen de schadelijke stralen van zon. Hoogste factor is 50. SPF 20 betekent dat iemand 20 keer langer in de zon kan zitten met bescherming dan zonder bescherming van een zonnebrand. Het hangt van je huidtype af hoe lang je veilig in de zon kunt zitten zonder zonnebrand. Smeer je in ieder geval in voordat je in de zon gaat liggen. Smeer opnieuw nadat je gezwommen hebt.

Dan de houdbaarheid. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zonnebrand van vorige jaren gewoon weer meesleep naar een volgende vakantie. Ik ga hier nu dus veel beter op letten. Op de verpakking staat namelijk een symbool met een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M. 12M betekent dat het product tot 12 maanden na de opening houdbaar is. Het is belangrijk om de zonnebrand koel en in de schaduw te bewaren. Als je dat doet, kan een zonnebrand meestal wel zo’n twee jaar mee. De beschermingsfactor gaat achteruit, maar ook weer niet heel snel. Dus toch maar na max. 2 jaar oude (geopende) flessen weggooien (plastic afval).

Dan is er ook nog een richtlijn voor kinderen. Gebruik minstens SPF 30, maar de voorlichting van het KWF Kankerbestrijding zegt bij voorkeur SPF 50. En natuurlijk geen baby’s in de zon! Maar hoe vaak moet ik eigenlijk smeren? En dan niet volgens de commercie die je graag wat aan wilt “smeren”. Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Een tip hiervoor is om ongeveer 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt te gebruiken:

1 voor gezicht en hals
2 voor armen en schouders
2 voor borst, buik en rug
2 voor benen en voeten

Zowel dermatologen als KFW Kankerbestrijding adviseren om iedere 2 uur!! opnieuw in te smeren en zeker als je net gezwommen hebt.

Hoop dat je wat aan deze info hebt gehad! Ik ga zo eerst eens mijn oude zonnebrand wegdoen!

2 Reacties

  • Cyrille

    Ik gebruik sinds kort “skin defense balm en cream” (OOLABOO), wat naast UVA en UVB ook je huid beschermt tegen “pollutie”. Deze biedt dus bescherming tegen de schadelijke gevolgen van vervuiling, zoals fijnstof, gassen, koolstofdeeltjes en metalen die in de lucht dwarrelen. Deze veroorzaken op de huid droogte, irritaties, onzuiverheden, verwijde porien, hyperpigmentatie. Dus naast je goede tips nog een extra tip van mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
Instagram